Fortsätt till huvudinnehåll

Linjevecka

Som tradition på Hadeland Folkhögskola så har man en linjevecka varje år. Veckan innebär att undervisningen bara är inom sin egen linje. Annan undervisning, såsom valfag (valfria ämnen), gemensamma aktiviteter och möten, läggs åt sidan för att fokusera helt på sin inriktning. För de olika linjerna innebar detta olika situationer; K-pop klassen såg vi knappt (tror att de dansade hela veckan), TMK hade löpning och intensiv träning, samt åkte till ett badland, Yogaklassen åkte till Sverige för att besöka en annan Folkhögskola, och vi på Aikidolinjen hade tre gästlärare på vår "Intensive week 43".

Liggande meditation.
Foto: Ingrid Jacobsen
Vår första gästlärare var Viggo Johanssen. När jag pratade med mina vänner från yogaklassen suckade de och uttryckte lite att de var avundsjuka för att vi hade honom som föreläsare. Vi klev in i dojon där han satt med en skrivtavla ovant placerad framför shomen. Han spenderade den första tiden med att prata om mindfullness och vad det innebar. Om hur vi i stressade situationer går tillbaka till våra primala instikter om att det finns livsfara i närheten och att vår kropp därefter agerar utifrån det. Hela vår världsbild, påpekade Viggo, är helt uppgjord av våra egna tankar och känslor. Det är sannerligen vår verklighet, men vi har också en förmåga att överdriva scenarion i våra huvuden, till och med scenarion som inte ens existerar. Praktiken vi hade senare med Viggo var meditation, både sittande, gåendes, och liggandes. Det sistnämda innebar att en del snarkningar hördes i dojon i slutet av timmen.

På kvällen hade vi vår första träning med Lars Lomell. Det var en fantastisk energi i dojon och fokuset låg på att träna kontakt med sin partner. Vi utförde tekniker med endast den fysiska kontaken av handflata mot handflata. En av frågorna som kom upp under träningen var om principerna som vi diskuterade, om att vara följsam och lyssnande som uke, samt tydlig och inkluderande i sina rörelser som tori, även var relevant i ett vanligt samtal. Det demostrerade Lars tydligt genom hur man kunde tala för högt och gå fort mot sin partner så att denne andra nästan knappt kunde stå kvar.

Övning på att få sig själv att bli tyngre.
Foto: Ingrid Jacobsen
På tisdagen fortsatte Lars med två träningar till. Åter igen fokuserade vi mycket på kontakt. Men nu introducerade han användningen av qi. I början förklarade han att det inte är så mystiskt och att det går att känna nästan direkt; tanken var att vi skulle kunna känna av det redan samma träning. Som en av de mildare övningarna vi började med var att sträcka ut ena armen och lägga den ovanpå den andres axel. Med en oböjlig arm så försökte vi då rikta uppmärksamheten så långt bort i fjärran som möjligt. Lars jämförde det med att ha en vattenslang i handen som man måste släcka en stor brand med. En annan av övningarna vi gjorde var att två personer lyfte upp den tredje, som då borrade sig ner i jorden och gjorde sig tyngre än vad som verkade möjligt. Mer sammanfattat så koncentrerade vi oss mycket på att ha kontakt med vårt eget centrum, slappna av, och rikta vår qi långt.

På onsdagen kom vår tredje och för veckan sista gästlärare: Thorsten Shoo. Han introducerade oss till Kashima no Tachi (svärdskonst) i gymsalen (vår idrottshall). Istället för att gå rakt på med att plocka upp våra bokken, så började vi en lång stund med att få in rätt känsla i hela kroppen. Våra fingrar skulle röra på sig som fjärilar och vi skulle låta bli att spänna oss i axlarna. Den dagen lärde han oss en kort svärdsövning som innebar att en person avancerade mot den andre genom en cirkulerande rörelse med svärdet. Partnern, som följde med med sitt svärd och sina steg, hamnade dock till slut med ryggen mot väggen och fick höja upp sina armar för att kunna kontra.

Kashima no Tachi i gymsalen. Foto: Susanne Tjøtta. 
Torsdagen var nog vår mest intensiva dag i linjeveckan. Thorsten  introducerade oss till Systema, en rysk kampsport. I teknikerna var det stort fokus på att följa varandra och acceptera kontakten. Efter det att vi hade fått varandra att rulla runt på golvet och följa den andre med kontakten så fick vi ställa oss och slå varandra två och två och sedan tre i en triangel. Det måste ha sett ut som ett väldigt långsamt barslagsmål, men syftet var att man inte skulle spänna kroppen när slaget kom, utan snarare ta emot energin genom att rikta den vidare. I gymsalen tränade vi sedan mer Kashima no Tachi. Vi blev visade vad som var enligt Thorsten en avancerad kata. Mitt i lektionen fick vi även kombinera rörelserna med det vi lärde oss dagen innan. Det kändes väldigt tillfredsställande att få ihop två pusselbitar och se hela bilden.

Den sista dagen tränade vi vidare med en sista timme med svärd där vi fortsatte med vår kata. Efter det hade vi vår avkoppling som skulle föreställa massage. Om någon hade sett det utifrån så hade de troligtvis mer beskrivit det som om vi rullade över varandra i hela dojon, samt att vi tryckte våra knytnävar länge mot magen på varandra. Thorsten välkomnade oss alla till att komma på hans seminarie helgen som följde, men efter den intensiva veckan får jag erkänna att jag stannade på skolan för att pusta ut.
Thorsten Shoo demostrerar avstånd och kontakt med sin partner.
Foto: Ingrid Jacobsen


En övning av "koala" innan träningen startar.
Foto: Ingrid Jacobsen

Övning av kashima no tachi i gymsalen.
Bokken har bytts ut mot skumgummisvärd för säkerhets skull till denna övning.
Foto: Ingrid Jacobsen

Thorsten Shoo roar sig med att avväpna Dimitris Farmakidis.
Foto: Ingrid Jacobsen 
Gruppbild efter veckans träning.
Foto: Hadeland Folkehøgskole





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den vackraste platsen jag tränat på

Det mest magiska med vår studietur till Japan, från en Aikidokas perspektiv, var vårt besök i en avlång gammal dojo som låg belägen i Shingu, Wakayama. Det kändes direkt från vår första träning att det var något annorlunda på denna sista plats, i jämförelse med de som vi hade besökt förut. Tidigare hade vi varit i klubbar som visserligen visat tecken på mycket tradition, men i Kumano Juku Dojo var det något helt annat. Det kändes i luften när man kom in, i stämningen av att bara gå till platsen i sig. Vi var tysta utanför, och gick på led in i en smal gång som ledde till ingången. Precis innanför skjutdörren i mörkt trä, var den stengolvsbeklädda del som var gränslandet mellan utomhus och inomhus. Efter det fick inga skor följa med, och golvet höjdes ett steg där gamla nötta golvbrädor startade. Vi tog alla av oss skorna i tysthet. Det var en nervös och spänd stämning som rådde bland oss. För japanerna måste det ha sett ut som om vi trodde att vi var på väg till slakt....

Hur uppstår en Aikidoka?

Det är något alldeles speciellt med människans nyfikenhet. Vi kan helt enkelt inte låta bli, på gott och ont. Jag startade med att läsa ett inlägg på facebook, sedan påbörjade jag på en ansökan, mejlade tränaren på skolan, blev inbjuden till ett Skypemöte, blev inbjuden till en festival, tackade ja, renoverade ett rum mitt i allt kaos hemma, och satte mig en lördagsmorgon på bussen till Oslo. Men hur kommer det sig, att jag överhuvudtaget tog det beslutet? När jag var runt 12 eller 13 år gammal satt jag och en av mina vänner och funderade på vad vi skulle ha för elevens val. Vi gick på högstadiet, och i en osäker ålder och i skrämmande korridorer för en sjundeklassare, så var det viktigt att ha sällskap av sina vänner. Jag var exalterad över att välja Aikido, men min vän var inte lika intresserad. Så vi gjorde en kompromiss för att upprätthålla vår allians: vi satte Aikido som ett av valen, båda två. När vi några dagar, eller måhända en vecka, senare fick reda på att vi båda fått til...

Hör fåglar sjunga glatt

Fem minuter varje morgonsamling tillägnas åt att en person ger en slags gåva till sina medelever. Då menar jag inte att man har köpt choklad till resten av hela skolan (även om det kanske inte hade varit helt dumt det heller) utan att man presenterer något som ger folk en bra start på dagen. De flesta morgongåvorna är videor som visas på vår projektor inne i aulan. Då kan det vara allt från musikvideor och stand-up komedi till inspirerande insikter. De som fastnat mest hos mig är beskrivningar av hela livet i sig. En av gåvorna denna vecka var Alan Watts ord; Why Your Life is not a Journey som David Lindberg har kombinerat med film. Budskapet i hela citatet är att livet inte går ut på att man ska komma till en viss destination, utan att det är själva resan som är målet i sig. Den har jag såklart hört förut i många olika sammanhang, inklusive att jag har sagt det själv. Det som fastnade hos mig mest med specifikt det här budskapet var dock att Alan Watts beskrev hur livet går att li...