Fortsätt till huvudinnehåll

Hur hamnade vi här?

-"Alltså, hur hamnade vi här, Hanna?" är frågan som min vän Emma har slängt ur sig vid åtskilliga tillfällen sedan vi kom hit. Medan hon ställde mig (och alla andra runt omkring henne) denna fråga om och om igen under de första veckorna, så försökte jag att inte tänka på det allt för mycket. Delvis beror det på att jag inte riktigt förstått varför jag helt plötsligt bestämde mig för att flytta till Norge. Det har mer eller mindre bara hänt, och sedan tänkte jag mig att jag skulle ge det en vecka eller två. Min syster hade ändå lovat att komma och rädda mig från norrmännen om jag skulle behöva det. 

Det tekniska svaret är att jag sökte mig hit efter att ha sett ett erbjudande om att få gå på en Aikidolinje i ett år. Jag är helt enkelt väldigt förtjust i Aikido. Efter min ansökan blev jag inbjuden till festivalen som Hadeland Folkhögskola anordnar i början av sommaren varje år. Festivalen i sig består dels av uppvisningar för blivande elever, dels av avslutningsaktiviteter som avrundar året för de som har spenderat sin tid på skolan som elever. 

Jag och min mor körde tillsammans från Skåne den helgen, och efter nio timmar av att ha lyssnat på svensk stand-up i bilen, stannat för att äta våra medhavda mackor, och kört på norska svindlade vägar, så var vi framme vid Folkhögskolan. Besöket på skolan var avgörande för att jag skulle bestämma mig för att börja här. Kanske var det också så för de andra framtida eleverna som står uppradade med oss i solen den lördagen. I det mejl som jag skickade till skolledningen en månad efter det att jag var i Norge, skrev jag bland annat följande:
Ett foto taget under festivalhelgen 2018 med några blivande elever.
Foto: Hadeland Folkehøgskole.
"Jag har funderat en del sedan mitt besök hos er, och jag måste erkänna att jag är väldigt imponerad över skolan. Inte bara på grund av hur fint det är runt om kring med natur, utan hur hela skolan är uppbyggd med dess elever och lärare. Det jag såg var en familjär och hjälpsam atmosfär. Redan första kvällen kände jag mig välkomnad av era elever, som både visade runt, ordnade med rum och sängkläder, svarade på frågor och skämtade till sent på kvällen. Det kändes inte som om det gjorde något att man var trött efter den långa resan.

Festivalen i sig var imponerande både i sin kreativitet och hur engagerade alla var. Komedi blandat med sång och dans, uppvisningar av alla dess slag. Det märktes att de som var med gjorde det för att de tyckte att det var kul."

Nu är det en månad sedan jag klev in på skolan svettig och med pusten i halsen, bärandes på en stor fjällryggsäck, ikeakasse, svärd och en sportbag. Om två dagar har vi höstlov, och jag förstår inte riktigt hur mycket som faktiskt har hänt på den här tiden. Även om jag sitter och längtar hem till mina nära och kära nu, så vet jag att jag också kommer att sakna de som jag redan hunnit lära känna här; min rumskamrat, hela min Aikidoklass, lärarna som springer omkring här och hittar på bus, och de vänner som bland annat redan har bestämt sig för att jag behöver ett par hemstickade norska tumvantar till jul.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den vackraste platsen jag tränat på

Det mest magiska med vår studietur till Japan, från en Aikidokas perspektiv, var vårt besök i en avlång gammal dojo som låg belägen i Shingu, Wakayama. Det kändes direkt från vår första träning att det var något annorlunda på denna sista plats, i jämförelse med de som vi hade besökt förut. Tidigare hade vi varit i klubbar som visserligen visat tecken på mycket tradition, men i Kumano Juku Dojo var det något helt annat. Det kändes i luften när man kom in, i stämningen av att bara gå till platsen i sig. Vi var tysta utanför, och gick på led in i en smal gång som ledde till ingången. Precis innanför skjutdörren i mörkt trä, var den stengolvsbeklädda del som var gränslandet mellan utomhus och inomhus. Efter det fick inga skor följa med, och golvet höjdes ett steg där gamla nötta golvbrädor startade. Vi tog alla av oss skorna i tysthet. Det var en nervös och spänd stämning som rådde bland oss. För japanerna måste det ha sett ut som om vi trodde att vi var på väg till slakt....

Hur uppstår en Aikidoka?

Det är något alldeles speciellt med människans nyfikenhet. Vi kan helt enkelt inte låta bli, på gott och ont. Jag startade med att läsa ett inlägg på facebook, sedan påbörjade jag på en ansökan, mejlade tränaren på skolan, blev inbjuden till ett Skypemöte, blev inbjuden till en festival, tackade ja, renoverade ett rum mitt i allt kaos hemma, och satte mig en lördagsmorgon på bussen till Oslo. Men hur kommer det sig, att jag överhuvudtaget tog det beslutet? När jag var runt 12 eller 13 år gammal satt jag och en av mina vänner och funderade på vad vi skulle ha för elevens val. Vi gick på högstadiet, och i en osäker ålder och i skrämmande korridorer för en sjundeklassare, så var det viktigt att ha sällskap av sina vänner. Jag var exalterad över att välja Aikido, men min vän var inte lika intresserad. Så vi gjorde en kompromiss för att upprätthålla vår allians: vi satte Aikido som ett av valen, båda två. När vi några dagar, eller måhända en vecka, senare fick reda på att vi båda fått til...

Hör fåglar sjunga glatt

Fem minuter varje morgonsamling tillägnas åt att en person ger en slags gåva till sina medelever. Då menar jag inte att man har köpt choklad till resten av hela skolan (även om det kanske inte hade varit helt dumt det heller) utan att man presenterer något som ger folk en bra start på dagen. De flesta morgongåvorna är videor som visas på vår projektor inne i aulan. Då kan det vara allt från musikvideor och stand-up komedi till inspirerande insikter. De som fastnat mest hos mig är beskrivningar av hela livet i sig. En av gåvorna denna vecka var Alan Watts ord; Why Your Life is not a Journey som David Lindberg har kombinerat med film. Budskapet i hela citatet är att livet inte går ut på att man ska komma till en viss destination, utan att det är själva resan som är målet i sig. Den har jag såklart hört förut i många olika sammanhang, inklusive att jag har sagt det själv. Det som fastnade hos mig mest med specifikt det här budskapet var dock att Alan Watts beskrev hur livet går att li...